Weetjes over de Wijk Theresia

Weetjes over de wijk

Weet u dat…de wijk Theresia is vernoemd naar de heilige Theresia van Lisieux die een van de grootste heiligen is van de Moderne Tijd? Beroemde woorden van haar zijn: “Ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen op aarde”. Theresia werd op 2 januari 1873 als Thérèse Martin geboren in het Franse Alençon in Normandie. Ze was dochter van horlogemaker Louis Martin en kantwerkster Zélie Guérin. Vroomheid zat er al vroeg in bij deze familie, de vader had graag monnik willen worden en de moeder non. Na de dood van Theresia’s moeder, toen zij slechts 4 jaar oud was, werd ook zijzelf doodziek. Echter, toen zij een Mariabeeld boven haar bed naar haar zag glimlachen was ze wonderbaarlijk genezen. Vanaf dat moment werd Theresia uitzonderlijk vroom. Ze besluit op haar 14e het klooster in te gaan. Ze is dan nog te jong en vraagt Paus Leo XIII om toetreding in de Karmel van Lisieux. Op 9 april 1888 werd Theresia toegelaten tot het klooster.
Op 24-jarige leeftijd sterft ze aan tuberculose. Op haar sterfbed sprak ze de woorden: “Ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen op aarde”. En dat is precies wat ze nu doet. In haar levensverhaal, brieven, gedichten en autobiografieën vinden velen steun en toeverlaat. Als gevolg daarvan  is ze op 17 mei 1925 door paus Pius XI heilig verklaard. Als heilige is ze de beschermvrouw van missiewerken, Frankrijk, bloemisten, vliegeniers en Lisieux. Deze stad heeft zelfs een enorme basiliek ter ere van haar opgericht.

Haar naam leeft ook voort in de wijk Theresia. Met de naamgeving Theresia’s Rozen aan het nieuwbouwproject blijft deze traditie in stand.

Bron: Wikipedia en “boekje: uitgave van Wonen Breburg in het kader van nieuwbouwproject Theresia’s Rozen”.

Weet u dat…Er in Theresia’s Rozen een bijzonder kunstwerk van de Tilburgse kunstenaar Twan Hendriks is? Dit kunstwerk combineert de geschiedenis van de wijk en het leven daar nu door de nieuwe bewoners. Een heel doordacht modern kunstwerk met respect voor het verleden en de symboliek die daarbij past. De uitspraak van de Heilige Theresia, “Ik wil het rozen laten regenen op aarde” heeft gediend als inspiratie voor het bijzondere ontwerp. Het kunstwerk is een portret van de Heilige Theresia en is samengesteld uit ongeveer 150 meter dunne roestvrijstalen buizen. Alle buizen zijn door de kunstenaar met een bolkophamer met de hand beslagen waardoor van een afstand het effect van twinkeling (schitterende regen) is gecreëerd. De lange stalen uitlopers, die eveneens de regen voorstellen, maken het gezicht van de Heilige Theresia compleet. Tussen de regenstralen door zijn op de muur zeven roestvrijstalen lichtdozen met rozen geplaatst. Zeven rode rozen, voor elke dag van de week één. De rode rozen zijn niet alleen bij dag markant en zichtbaar maar in de avond lichten zij op waardoor zich een warme gloed verspreid over het gezicht van de Heilige Theresia en de omliggende wijk. De Heilige Theresia strooit daarmee geluk uit over de wijk.

Weet u dat… de wijk Theresia valt onder het stadseel “Oude Stad”? De oude stad heeft een grote diversiteit aan wijken, veel buurten met een eigen karakter. Het stadsdeel bestaat uit de wijken Goirke-Hasselt, Theresia, Bouwmeesterbuurt, Groeseind-Hoefstraat, Loven-Besterd, Noordhoek, Armhoef, Hoogvenne, Jeruzalem, St. Anna, Korvel, Trouwlaan/Uitvindersbuurt, Oerle, Broekhoven, Fatima en Groenewoud. Aan de rand van liggen twee bedrijventerreinen: Het Laar en de Kanaalzone. In de Oude stad (exclusief de binnenstad) wonen bijna 74.000 mensen.

Weet u dat… het hele project Theresia’s Rozen is opgebouwd en ingericht uit duurzame materialen? Iedere woning maakt o.a. gebruik van een warmterugwin systeem en warmtekoudeopslag. Dat betekent dat ieder huis via de vloer op de gewenste temperatuur wordt gehouden, alle verdiepingen zijn voorzien van vloerverwarming. Het moderne klimaatsysteem zorgt ervoor dat deze woningen zomer en winter op een aangename temperatuur blijven. In de zomer wordt koud water in de vloeren rondgepompt, wat zorgt voor een aangename temperatuur op warme zomerdagen. Ventilatie gebeurt door middel van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmterugwinning.

Weet u dat…de Clarissen zich vestigden in de Lange Nieuwstraat in 1889 en de stad weer verlieten in 1996? In het klooster wonen momenteel medische studenten. De kapel is te huur voor een feestje of ander evenement. Klik hier voor meer informatie.

Weet u dat…
zorgwooncentrum de Bijsterstede zijn naam te danken heeft aan “den bijsterd”? Dit was de oude naam voor het Besterdplein.

Weet u dat…er in Theresia een “Tilburgs Benkske” staat? Zo’n bankje heet ook wel een social sofa. Het bankje draagt de naam “herinnering” en staat voor de Bijsterstede, Energieplein 54. Een SocialSofa biedt een plek om elkaar op een dagelijkse, spontane en onbevangen manier kunnen ontmoeten. Het idee voor de “Tilburgse Benkskes” kwam van comédienne Karin Bruers, bekend als Bets van ’t Benkske op TV8. Zij vond dat er in Tilburg te weinig ontmoetingsplaatsen zijn waar mensen zomaar even kunnen buurten. Voor meer info, klik hier. 

Weet u dat…de Nijverstraat een ‘echte Tilburgse straat’ is? Meer weten over de geschiedenis van o.a. de Nijverstraat, klik hier.

Weet u dat…Er een leuk speelterreintje is voor kinderen, genaamd “ons Plekske” in de Minister Mutsaertsstraat, tegenover huisnummer 1?

Weet u dat…er in Tilburg 6 “plekgedichten” hangen waarvan eentje op de Besterd en eentje in de Spoorzone? Dichter Nick J. Swarth en vormgever Sander Neijens, beide Tilburgers, hebben ze aangebracht. Het gebruikte lettertype, bestaande uit rechtshoekjes en lekker strak, is door Sander ontworpen en heet Trees. Hij heeft voor Trees heeft gekozen, omdat hij in Theresia woont en omdat hij aan een boom moest denken. “Tree in het Engels en dan meervoud, trees, Trees dus”, aldus Sander. Meer weten klik hier. Voor artikel over de plekgedichten klikhier.

Weet u dat….Het “hondenuitlaatveldje” aan de Schaepmansstraat sinds de bouw van de MFA verdwenen was en de gemeente deze opnieuw gerealiseerd heeft op dezelfde plek?

Weet u dat….de gemeente momenteel Wilhelminapark 53/54, het vroegere kindertehuis Maria Goretti, renoveert? Na oplevering neemt Stichting Goretti de in totaal 16 ateliers, 6 leslokalen en de expositieruimte in beheer. Er wordt een aantal cursussen gegeven, momenteel o.a. schilderen, (model)tekenen, beeldhouwen, fotografie, keramiek, animatiefilm en textiele werkvormen. Voor meer info klikhier.

De expositieruimte van Goretti is een van de mooiste ruimtes – volgens sommigen de mooiste – van Tilburg. Bij velen staat de zaal bekend als ‘de kapel’, vanwege het feit dat er tientallen jaren lang een kapel van het kindertehuis Maria Goretti in was gevestigd. Klik hier voor informatie over de huidige expositie.

Weet u dat…Theresia een aantal Rijksmonumenten heeft? Zoals de Immanuelkerk aan de Gasstraat 30. Deze kerk is gebouwd rond 1900. Het eenbeukig zaalkerkje is gebouwd in een eenvoudige Neo-Romaanse stijl. Het gebouw is nu in gebruik als Glasatelier Immanuel van Sibylle Gielen. Wist u trouwens ook dat de Gasstraat is genoemd naar de gasfabrieken die hier sinds 1873 stonden? Na de vondst van de aardgasbel bij Slochteren was het produceren van gas niet meer nodig en sloot de fabriek in Tilburg na een aantal jaren.

Andere rijksmonumenten in onze wijk zijn: Het gebouw van CTM, de voormalige coöperatieve Tilburgse Melkinrichting en Zuivelfabriek aan het Wilhelminapark, het Clarissenklooster aan de Lange Nieuwstraat, de Theresiakerk aan het Theresiaplein, het standbeeld van Peerke Donders aan het Wilhelminapark maar ook een aantal woonhuizen aan het Wilhelminapark en de Lange Nieuwstraat.

Weet u dat…er elke woensdagochtend (van 9 tot 12 u) markt is op het Besterdplein? Vanuit Theresia ben je er zo…

Weet u dat…Stichting Stadsgidserij Tilburg wandelingen organiseert door Theresia? Informatie of reserveren klik hier

Weet u dat…er diverse woningen te koop zijn in Theresia? Kom wonen in de gezelligste wijk van Tilburg! Interesse? Kijk eens hier

Weet u dat…Van der Weegen de voormalige basisschool “de Stappen” aan de Theresiastraat heeft omgebouwd tot 7 woningen? De authenticiteit van het gebouw is zoveel mogelijk bewaard gebleven. 
Deze woningen grenzen aan de Stadstuin Theresia.

Weet u dat…De Bijsterstede (de Wever) een seniorenrestaurant heeft? Vooraf reserveren (013 5946100). Dagelijks open van 12 tot 14 en in het bruin Cafe kunt u eten van de kleine kaart van 12 tot 16 uur.

Weet u dat… Er in de Lange Nieuwstraat (nr 162) een struikelsteen ligt ter herinnering aan Edith Bartels, een joods meisje? Kijk hier voor meer informatie.

Tags :