Tilburg aan de (regen) TON: gratis levering en advies

Tilburg – Dat het klimaat verandert, merken we allemaal. Soms heftige hoosbuien, dan weer lange periodes van droogte. ‘Dat we nog onvoldoende voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering, merken we ook in Tilburg heel goed.
Als we met z’n allen niet in actie komen, dan wordt het ‘s zomers extreem heet in onze stad en krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast. Inwoners kunnen zelf ook iets doen om een verschil te maken.

Afkoppelen regenpijp
Om maar een voorbeeld te noemen: een regenton. Koppel je regenpijp af en vang het regenwater op in de ton. Zo heb je altijd water om je planten water te geven en bespaar je op drinkwater. Het is sowieso goed je regenpijp af te koppelen van het riool, want het riool kan grote hoeveelheden regenwater niet aan en dan krijg je wateroverlast in je tuin en op straat.

Regentonnenactie
Dat je het water zoveel mogelijk IN je tuin moet houden is dus duidelijk. Maar regentonnen zijn vaak te groot om mee te nemen én je wilt graag weten wat te doen als je hem hebt. Plaatsen en aansluiten is soms moeilijker dan het lijkt.
Daarvoor is er nu de volgende actie van stichting OpGroeneVoet: De TON brengen we naar je toe deze zomer!

Wat houdt het in? Je kiest één van de drie regentonnen met accessoires die past bij jou en je tuin. Een rustiek eikenhouten wijnvat, een design versie met plantenbakje of een rustiger model. Kies dan een datum en het Blauwe Tuinen klusteam komt hem gratis afleveren én adviseren over de installatie. Dit geldt voor bewoners in de gemeente Tilburg (ook Berkel Enschot en Udenhout). Om het nog interessanter te maken zit er ook nog een korting op de originele prijs.
Dus, wil jij ook aan de ton? Je kan je voorkeur en data opgeven via huisjeboompjebeter.nl/Tilburg/nieuws

Deze regentonnenactie van stichting OpGroeneVoet is opgezet voor het 1000 Blauwe Tuinen project. In samenwerking met Beijens regentonnen.nl – GroenRijk Tilburg – Gemeente Tilburg en HuisjeBoompjeBeter/Tilburg

Waarom water en groen in de tuin belangrijk zijn
Steeds meer mensen, vooral ouderen, hebben veel last van hittestress. Het is in de stad tot wel 7 graden warmer dan daarbuiten. Toch ervaren veel bewoners in Tilburg een betegelde tuin als een comfortabele plek om overdag en in de avonduren buiten te zitten of de auto vlak bij huis te parkeren. Maar tegels nemen juist warmte op en houden deze lang vast. Doordat het daardoor ’s nachts onvoldoende afkoelt, loopt de temperatuur in zomerse perioden steeds verder op. Bomen en planten hebben de eigenschap juist verkoeling te bieden. Zij nemen geen warmte op en geven schaduw zodat op die plekken de stad veel minder opwarmt. Ook daarom is groen in de tuin onmisbaar voor een gezonde en leefbare stad!

Daarbij zorgt de vele bestrating voor problemen tijdens hoosbuien. Het gezonde regenwater stroomt snel weg via de versteende tuinen naar de riolen. Die kunnen op dat moment zoveel water niet aan en stromen over, waardoor stoepen en straten blank komen te staan; auto’s lopen waterschade op en soms loopt het regenwater de huizen binnen. Daarnaast komt er veel ‘schoon’ regenwater in het riool, waardoor de waterzuivering veel meer water moet zuiveren dan nodig.

1000 Blauwe Tuinen: Samen maken we het verschil
Nu is een goede tijd om na te denken wat je zelf kan doen om je tuin watervriendelijker te maken! Met het burgerinitiatief 1000 Blauwe Tuinen wil stichting OpGroeneVoet minimaal 1000 tuineigenaren bereiken en hen een stapje verder te zetten op de klimaatadaptieladder.  Daarbij dagen ze anderen ook uit om dat te doen.

BlauweTuinen challenge!
Om het nuttige met het aangename te verenigen zijn er ook prijzen te winnen als je je tuin blauw(er) maakt. Dat kan je doen door o.a. stenen te verwijderen zodat het water de grond in kan, het plaatsen van een regenton of een infiltratiesysteem aan te leggen. Wil je meedoen?

  1. Bereken je tuinscore op huisjeboompjebeter.nl/tilburg

Wil je je score opkrikken, dan krijg je gelijk tips over wat je nog meer kan doen.

  1. Deel je score
  2. Ga deze zomer aan de slag!

 Nieuwsberichten, scores, prijzen en acties zijn te vinden op de website van HuisjeBoompjeBeter/Tilburg en via de Blauwe Tuinen Facebookpagina.

Flyer Tilburg aan de TON

 

 

Tags :