Theresia’s Rozen

‘Theresia’s Rozen’ is de projectnaam van de in 2007/2008 gebouwde woningen in de H. Berkvensstraat, Nijverstraat, Dr Schaepmanstraat en Willem Passtoorsstraat.

In 2006/2007 is het oude gedeelte afgebroken. Herinnert u zich het oude gedeelte nog?
(onderstaande foto’s komen uit het archief van Wonen Breburg).

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de afbraak van de oude woningen, zijn in Theresia’s Rozen 112 woningen gebouwd: 56 koopwoningen en 56 huurwoningen in beheer van Wonen Breburg.

In Theresia’s Rozen is een bijzonder kunstwerk van de Tilburgse kunstenaar Twan Hendriks te zien. Dit kunstwerk combineert de geschiedenis van de wijk en het leven daar nu door de nieuwe bewoners. Een heel doordacht modern kunstwerk met respect voor het verleden en de symboliek die daarbij past. De uitspraak van de Heilige Theresia (lees er meer over in dit bericht), “Ik wil het rozen laten regenen op aarde” heeft gediend als inspiratie voor het bijzondere ontwerp. Het kunstwerk is een portret van de Heilige Theresia en is samengesteld uit ongeveer 150 meter dunne roestvrijstalen buizen. Alle buizen zijn door de kunstenaar met een bolkophamer met de hand beslagen waardoor van een afstand het effect van twinkeling (schitterende regen) is gecreëerd. De lange stalen uitlopers, die eveneens de regen voorstellen, maken het gezicht van de Heilige Theresia compleet. Tussen de regenstralen door zijn op de muur zeven roestvrijstalen lichtdozen met rozen geplaatst. Zeven rode rozen, voor elke dag van de week één. De rode rozen zijn niet alleen bij dag markant en zichtbaar maar in de avond lichten zij op waardoor zich een warme gloed verspreid over het gezicht van de Heilige Theresia en de omliggende wijk. De Heilige Theresia strooit daarmee geluk uit over de wijk.

Hier vindt u een verslagje en foto’s van de onthulling van het kunstwerk.

Bron van deze informatie: Wikipedia en “boekje: uitgave van Wonen Breburg in het kader van nieuwbouwproject Theresia’s Rozen”.