Succesmomentje daklozen Traverse

Lees hier een eerder gepubliceerd artikel uit Brabant Dagblad.

Bovenstaand project krijgt steeds meer vorm en Wiebe de Jong van Traverse constateert dat steeds meer cliënten, collega’s en burgers uit Tilburg dit project gaan dragen alsof het iets van ons allemaal is:

‘Dat iemand meer zelfvertrouwen kan krijgen en het leven meer zin geeft als ze deelnemen aan een soortgelijk project is al vaak genoeg bewezen in grote acties zoals Alpe d’Huzes en acties op Mont Ventoux. Bewust is voor de Vogezen gekozen, omdat dit toch zeker de helft dichterbij is, de helft minder lang reizen is en veel minder kosten met zich mee brengt. ‘

‘We hebben hier immers met dak- en thuislozen te maken en die weten als geen ander hoe het niet moet als het om geld uitgeven gaat. We hebben dan ook echt heel veel creativiteit in het hele team van in totaal 18 mensen (collega’s en cliënten) om met zo min mogelijk middelen al een start te kunnen maken met fietsen en samen zijn. ‘ Aldus de Jong.

Zo zijn er een aantal fietsen te leen door alleen maar te netwerken. Tweedehands fietskleding en afdankertjes van profploegen zijn inmiddels ook al binnen om zonder problemen vrij op de fiets te zitten. Maar daarmee is men er nioet volgends de initiatiefnemer:

‘Het zo veel mooier zijn en veel meer een eenheid vormen als we allemaal hetzelfde pak aan hebben. Een broek en shirt met opdruk van geldschieters voor dit project zou echt een meerwaarde zijn in het ‘wij’-gevoel en het gevoel dat we allemaal ergens bij horen.’

Vanuit dit project is ook aan Wijk Theresia participatie voor een deel van de kosten aangevraagd. In totaal is €1500,- nodig om voor iedereen een broek en shirt te bestellen: ‘ Geen dure topkleding, want dan gaat het al vlug naar het dubbele van dit bedrag, maar gewoon goed genoeg om te kunnen doen wat we voor ogen hebben’, licht Wiebe de Jong toe.

‘Dat we het hele bedrag bij elkaar gaan krijgen voor kleding is al een doel op zich. Dat we WijkTheresia deze vraag stellen is niet voor niets. Traverse maakt namelijk een onlosmakelijk onderdeel uit van deze wijk. Misschien kennen veel bewoners Traverse als grote overlastveroorzaker, maar kennen ze ook de andere kant? De kant van het feit dat het mensen, onze medemens, echt lukt om uit de problemen te komen en écht iets te maken van hun leven? Ze zijn weer in staat om onafhankelijk zelfstandig verder te kunnen. Zo’n fietsproject is een voorbeeld van hoe we bij Traverse mensen hierin motiveren en laten ervaren hoe het is om weer ergens deel van uit te kunnen maken en het gevoel te hebben dat ze letterlijk een berg kunnen bedwingen…’

De wijkraad gaat zich naar aanleiding hiervan beraden over een gift uit het verrijkjewijkbudget.

Men is ook een actie gestart op https://www.geef.nl/nl/actie/traverse-goes-vogezen-1/donateurs en daar kun je zien dat er al veel kleinere bedragen worden gedoneerd waar men een start mee heeft kunnen maken.