Stadstoezicht / Boa’s : hart voor leefbaarheid, hard tegen onveiligheid

Ze dragen een uniform en een insigne, maar het zijn geen politiemensen. Misschien heeft u ze wel eens gezien: de buitengewoon opsporingsambtenaren, kortweg BOA’s of handhavers. Ze zijn een bekend gezicht in het straatbeeld, maar minder bekend is wat ze doen en wat hun bevoegdheden zijn.

 Er bestaan veel misverstanden over handhavers. Veel mensen tellen de titel gelijk aan stadswacht of parkeerwacht. Maar het werkveld van handhavers is veel breder. Handhavers zijn ambtenaren met opsporingsbevoegdheid, werkzaam bij de Gemeente Tilburg.

Wie zijn de handhavers?

In Tilburg Oud-Noord zijn Roel en Arie dagelijks bezig met hun werkzaamheden. Hun werkgebied ligt tussen de Ringbaan-west, Ringbaan-noord en de Spoorlaan.

‘Samen met de inwoners proberen wij dit gebied schoon, heel en veilig te houden. Als handhavers worden wij vooral ingezet bij de aanpak van overlast en ‘kleine ergernissen’. Denk hierbij aan hondenoverlast, parkeerproblemen, buitenstaande containers, zwerfvuil op straat, illegale stort, jeugdoverlast en vandalisme en parkeer-excessen.Stuk voor stuk problemen uit de ergernis top 10 van burgers. Dit zijn enkele ergernissen die we binnen krijgen via meldingen van inwoners. Wij zijn dagelijks in de wijken aanwezig, te voet, op de fiets of met de auto. Hebt u een vraag, spreek ons gerust aan en wij proberen u te helpen. ‘

Als u als burger ergens last van ondervindt kunt u dat op verschillende manieren melden bij de Gemeente Tilburg.

Arie de Kort
Roel van Veghel