Oorsprong van Theresia

Wist u dat de wijk Theresia is vernoemd naar de heilige Theresia van Lisieux die een van de grootste heiligen is van de Moderne Tijd?
Beroemde woorden van haar zijn: “Ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen op aarde”.

Theresia werd op 2 januari 1873 als Thérèse Martin geboren in het Franse Alençon in Normandië. Ze was dochter van horlogemaker Louis Martin en kantwerkster Zélie Guérin. Vroomheid zat er al vroeg in bij deze familie, de vader had graag monnik willen worden en de moeder non. Na de dood van Theresia’s moeder, toen zij slechts 4 jaar oud was, werd ook zijzelf doodziek. Echter, toen zij een Mariabeeld boven haar bed naar haar zag glimlachen was ze wonderbaarlijk genezen. 

Vanaf dat moment werd Theresia uitzonderlijk vroom. Ze besluit op haar 14e het klooster in te gaan. Ze is dan nog te jong en vraagt Paus Leo XIII om toetreding in de Karmel van Lisieux. Op 9 april 1888 werd Theresia toegelaten tot het klooster. Op 24-jarige leeftijd sterft ze aan tuberculose.
Op haar sterfbed sprak ze de woorden: “Ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen op aarde”. En dat is precies wat ze nu doet. In haar levensverhaal, brieven, gedichten en autobiografieën vinden velen steun en toeverlaat. Als gevolg daarvan is ze op 17 mei 1925 door paus Pius XI heilig verklaard. Als heilige is ze de beschermvrouw van missiewerken, Frankrijk, bloemisten, vliegeniers en Lisieux. Deze stad heeft zelfs een enorme basiliek ter ere van haar opgericht.

Haar naam leeft ook voort in de wijk Theresia, namelijk in het project ‘Theresia’s Rozen’, de projectnaam van de in 2007/2008 gebouwde woningen in de H. Berkvensstraat, Nijverstraat, Dr Schaepmanstraat en Willem Passtoorsstraat. 

In Theresia’s Rozen is een bijzonder kunstwerk van de Tilburgse kunstenaar Twan Hendriks. Dit kunstwerk combineert de geschiedenis van de wijk en het leven daar nu door de nieuwe bewoners. Een heel doordacht modern kunstwerk met respect voor het verleden en de symboliek die daarbij past. De uitspraak van de Heilige Theresia, “Ik wil het rozen laten regenen op aarde” heeft gediend als inspiratie voor het bijzondere ontwerp. Het kunstwerk is een portret van de Heilige Theresia en is samengesteld uit ongeveer 150 meter dunne roestvrijstalen buizen. Alle buizen zijn door de kunstenaar met een bolkophamer met de hand beslagen waardoor van een afstand het effect van twinkeling (schitterende regen) is gecreëerd. De lange stalen uitlopers, die eveneens de regen voorstellen, maken het gezicht van de Heilige Theresia compleet. Tussen de regenstralen door zijn op de muur zeven roestvrijstalen lichtdozen met rozen geplaatst. Zeven rode rozen, voor elke dag van de week één. De rode rozen zijn niet alleen bij dag markant en zichtbaar maar in de avond lichten zij op waardoor zich een warme gloed verspreid over het gezicht van de Heilige Theresia en de omliggende wijk. De Heilige Theresia strooit daarmee geluk uit over de wijk.

Hier vindt u een verslagje en foto’s van de onthulling van het kunstwerk.

Bron van deze informatie: Wikipedia en “boekje: uitgave van Wonen Breburg in het kader van nieuwbouwproject Theresia’s Rozen”.

Tags :