Blauwe Tuinen in Tilburg

Heel Tilburg aan de ton!

Na 3 jaar zijn er bijna 1000 regentonnen geïnstalleerd in Tilburgse tuinen. De regentonnenacties van stichting Op Groene Voet zijn succesvol, zowel qua samenwerking als voorbeeldfunctie voor andere steden. In Tilburg wordt er dan ook niet alleen korting gegeven op de ton door de lokale partners, ook worden de tonnen daadwerkelijk geïnstalleerd, meestal mét overloop naar de tuin. Zowel particuliere tuineigenaren als verhuurders worden hiermee gelijk geholpen.

Steeds mensen zien het belang van een gezonde tuin. Een regenton is daarvoor vaak een goede eerste stap vanwege haar diverse functies en bijdrage aan watervriendelijkheid.  Dat regenwaterafkoppeling daadwerkelijk een bijdrage levert aan het verduurzamen van de tuin kan worden wezen door een rekensom:

Bereken je waterwinst
Op een “gemiddeld” dak van het huis van 4 bij 5 meter valt per jaar 16.000 liter water. Een huishouden kan na aanschaf van een ton ongeveer 2000 liter gebruiken voor de planten in de tuin, veelal in de zomermaanden. De resterende 14.000 liter gaat, bij het gangbare gebruik van een regenton, alsnog “terug” via de regenpijp naar de riolering en mengt zich daar met vervuild water. Welke vervolgens weer teruggekocht wordt als drinkwater. Met een terugloop naar de tuin kun je ca. 6.000 liter drinkwater per jaar besparen.

In Tilburg heeft stichting OpGroeneVoet er daarom voor gezorgd dat bij de regentonnenactie ook een overloop naar de tuin wordt geplaatst. Veelal komen deze onzichtbaar onder een looppad naar de andere kant van de tuin, of loopt het uiteinde in een grindstrook. Op deze manier bouwt de bodem van de tuin een waterbuffer op en blijft het grondwater beter op peil. Dit effect is sterker naarmate in een straat of wijk meer tonnen zijn aangesloten.

Het aantal liter per jaar dat we in Tilburg nog zouden kunnen opvangen is nog heel groot.

Op dit moment loopt de herfstactie voor de regenton installatie nog in november via www.opgroenevoet.nl

 

Deze diashow vereist JavaScript.


Project 1000 Blauwe Tuinen in Tilburg

Het doel van het project is om in 3 jaar tijd minimaal 1000 tuinen watervriendelijker te (helpen) maken.
Er zijn 850 regentonnen geplaatst, meestal mét overloop naar de tuin en meer dan 700 tuineigenaren hebben  hun tuinscore berekend en veelal verhoogd via de tips op blauwetuinen.nl.
Het project sloot af met een zoektocht naar de 10 tofste tuintjes van Tilburg.
Tot 1 oktober 2020 kon iedereen hun tuin nog letterlijk op de Blauwe Tuinen kaart zetten en in aanmerking komen voor 1 van de wekelijkse of hoofdprijzen.

Wat ís een blauwe Tuin?
Natuurlijk is een toffe tuin een tuin waarover nagedacht is hoe deze water-, of zelfs klimaatvriendelijk in te richten. Daar wordt je tuin ook gelijk gezonder van, dus iedereen wint sowieso.” Tips hoe je dat kan aanpakken vind je via de  website van het project. “Soms scoort een tuin hoger dan de eigenaar denkt en vice versa. Daarom is het ook interessant om je tuinscore te weten en te zien wat je nog meer kunt doen.”

Tilburg is heet door verstening?
“Tilburgse tuinen zijn, in vergelijking met andere grote steden, versteender dan gewenst. Maar liefst 68% van de tuineigenaren kiest voor een groot gedeelte verstening, wat automatisch leidt tot het opslaan van warmte en bijdraagt aan het hitteprobleem in de zomer. Het gezonde regenwater vloeit vaak ook gelijk naar het riool in plaats dat het behouden wordt in de tuin. Gezien het feit dat 40% van het Tilburgs oppervlak in handen is van particulieren, kunnen we zeker zelf bijdragen aan een groenere en gezondere stad.”

(Bron: CAS en Deloitte analyseerden drie miljard vierkante meter tuin in Nederland. Tilburg scoort het laagst met een groenpercentage van 19%. Volgens het rapport kan de gemeente Tilburg bijna 11 miljoen vierkante meter vergroenen als ze haar inwoners kan overtuigen van de aanleg van groene tuinen)

Nr. 1: Er een duidelijke 1 winnaar(es) !
Francine heeft écht een bijzondere stadstuin tuin die ook 100% scoort. We kunnen nu maar 1 stukje laten zien, maar wellicht is ze volgend jaar weer open tijdens de Open Toffe Tuinen route.
Elk stukje is doordacht, divers en prachtig. Ze heeft maar liefst 9 regentonnen, 2 vijvers, een wormenhotel en een plantenkas met wel honderden succulenten en oude vetplanten.
Haar tuin is ‘simpelweg in evenwicht’.
Als winnaar koos ze voor een familie boottocht over het Tilburgse water.

Wil jij alle tuinen zien? Kijk dan naar het artikel van In de Buurt!

Bronnen: Stichting OpGroeneVoet, 1000 blauwe tuinen, indebuurt.nl