‘Ik stoor me ontzettend aan al dat afval!’

José Smetsers ruimt al drie jaar onze rommel op straat op:

‘Ik stoor me ontzettend aan al dat afval!’

Gedurende reeds enkele jaren zien de bewoners van de wijk Theresia twee of meer wijkbewoners regelmatig met een grijper de buurt doorlopen en de achtergelaten rommel verzamelen. Een burgerinitiatief dat inmiddels her en der in Tilburg en omgeving navolging heeft gevonden. Tijdens de Nationale Burendag (zaterdag 25 september) hebben zich diverse buurtbewoners aangesloten bij deze twee dames. Tijd om deze opruim-pioniers eens aan het woord te laten, in dit geval José Smetsers, haar kompaan was tijdens dit interview met vakantie…

Hoe ( en wanneer) is jullie initiatief begonnen?

‘3 jaar geleden inmiddels; het begon met een blikje of sigarettendoosje van de straat oprapen. Het kleine spul raapte ik niet op. Vervolgens ga je ineens al dat afval zien! Ik stoorde me er ontzettend aan, ik ben toen voor mezelf en mijn overbuurvrouw Tinie, die ook mee wilde helpen, grijpers gaan halen bij “Groen Xtra*”; vanaf toen gingen we echt aan de slag en op pad om te rapen en pikten we dan ook alles op met de grijper.

Het afval in onze wijk was meer mensen een doorn in het oog. Tevens hadden we mensen nodig die net als wij hun steentje bij wilde dragen. Samen met Tiny heb ik mensen gestimuleerd om ook aan de slag te gaan.’

Hoe werkt het als mensen mee komen helpen?

‘Ze krijgen na aanmelding een uitnodiging met de informatie voor de opruimactie.’

Hoe hebben jullie de eerste actie vorig jaar ervaren?

‘We hadden vorig jaar voldoende aanmeldingen ontvangen via mail. De wijk was “Spic en Span” schoon na het rapen van alle straten. Dat gaf een goed gevoel.

Vanuit deze actie zijn enkele deelnemers in actie gebleven om structureel te helpen de wijk schoon te houden van zwerfafval. Deze mensen hebben via mij vanuit Verrijk je Wijk een klemring voor de zak gekregen om zo comfortabel mogelijk op pad te gaan.

Inmiddels zijn er al 12 ringen in gebruik…’

Dit jaar was er minder animo in de wijk om aan te melden via de mail. (Er was in de Stadstuin Nieuwsbrief en het platform van Wijkraad Theresia een oproep gedaan). 

José licht toe:

‘ Het animo was minder, vervolgens heb ik op eigen initiatief mensen aangesproken en opgeroepen om aan deze gezamenlijke opruimactie me te doen.’

Hoeveel deelnemers hebben jullie dit jaar tijdens Burendag?

Uiteindelijk hebben we toch 15 personen kunnen charteren.

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van deze activiteit?

‘We moeten de deelnemers informeren over de actie: Wie Wat Waar Wanneer?

Dit doen we via onze groepsapp of een brief. Vervolgens zorgen we voor voldoende grijpers, handschoenen en zakken. Omdat we samen starten moet er ook koffie/thee en een lekkere koek worden geregeld. Vooraf maken we een plattegrond van de wijk, met een indeling in 3, zodat niet iedereen dezelfde straat loopt.

En aan het einde moet er zijn geregeld dat alle zakken die we die dag geraapt hebben worden opgehaald.’

Wat kost het rapen aan tijdsinvestering?

‘Ik zelf raap wekelijks ongeveer 1 uur een vast gebied, samen met een vaste raapster, Fia. Soms loop ik een extra raap-rondje in een ander gebied in de wijk. De tijds investering van deze actie is niet zoveel hoor; ik denk 2 uurtjes.’

Wat kom je zoal tegen voor rommel?

‘We komen echt van alles tegen mondkapjes, snoeppapier, peuken, glas, batterijen, heel veel papieren doekjes, doosjes van joints en heel veel plastic verpakkingen en zakjes waar wiet in heeft gezeten.

Maar het meeste vinden we blikjes, drink verpakkingen, lege sigaretten doosjes, plastic bekers, flessen van glas, verpakkingen van eten inclusief eten hele tassen van de shoarmatent zelfs luiers liggen op de parkeerplaatsen. 

Een sok, T-shirt of vieze handdoek is niks aparts.’

Hoe staat de gemeente hier tegenover?

‘Die zorgen voor grijpers en zakken, het verzamelde afval dat we wekelijks rapen wordt door Groen Xtra op een vooraf afgesproken plek opgehaald.’

Wil je zelf nog iets kwijt?

‘Zie ik iemand lopen met een gele zak, dan ga ik een gesprek aan om het rapen te promoten en tevens te complimenteren. Tijdens het rapen word ik heel vaak aangesproken en krijg ik veel complimenten.

Ik ga dan een praatje aan en bij interesse krijgen ze van mij een flyertje met gegevens, om ook aan de slag te gaan. Hierop staan gegevens over hoe men aan een grijper  en zakken kan komen.

Waar ik het allemaal voor doe? Het geeft gewoon een goed gevoel om iets goeds te doen. Daarbij ben ik een opgeruimd mens!’

Deze Slogan staat dan ook op de gele hesjes die José en o.a. Tiny dragen gedrukt:

‘t Is je eigen straatje, ik hou ’t het schoon U ook ?’

Tevens wil José nog graag melding maken van de app, die is ontworpen door een Tilburger, waarin het verzameld afval kan worden geregistreerd. (www.wastetime.nl is de naam van de app; ook vindbaar op Instagram en Twitter.)

De bedoeling van dit alles is om zo Tilburg helemaal groen te krijgen.


Groen Xtra* voert in opdracht van gemeente Tilburg onderhoud en beheer van de openbare ruimte uit in Noord, West, Binnenstad en Oude stad.