HANS INNEMÉE: ‘THE BEAUTY OF OPPOSITION’

Hoe wordt een Tilburgse kunstenaar wereldberoemd in Japan terwijl dat in zijn geboortestad nauwelijks het geval is. Het antwoord is kippen! Wat zegt u? Kippen? Precies, de kip, het allerlulligste dier op aarde, een vogel die niet kan vliegen, het dier dat de ijstijd heeft overleefd om in onze legbatterijen te belanden. Bij kip denken wij aan kipfilet, kipnuggets en saté ajam. Niet aan levende wezens, laat staan aan kunst. “Struikelkont vol eieren, wees dan ook geen kip, wees vos, wees vos!” schreef Ramsey Nasr. En terecht.

Maar nee hoor, voor Hans Innemée is kip de kroon op de schepping, omdat de kunstenaar met het iconische beeld van de kip de essentie van ons bestaan wil uitdrukken. Net als Mondriaan zich compromisloos beperkte tot vlakken en lijnen, is Innemée gefascineerd door reductie, het terugbrengen van de werkelijkheid tot de kern. In zijn geval de kip. In dat archetypische dier komen tegengesteldheid en verbondenheid tot leven. Japanners snappen dat, nu u nog, geachte nuchtere Nederlander.

En dus kondigen wij de geboorte aan van het nieuwste werk van Hans Innemée in samen­werking met de graficus John Dohmen. In de raamtentoonstellingen van het ‘Metropolitan Museum | Tilburg’ kunt u vanaf vrijdag 19 maart t/m zondag 16 mei 2021 hun recente zeefdrukken zien onder de naam ‘The beauty of opposition’. U hoeft niet naar Japan, u kunt terecht in de Stedekestraat. Ook in tijden van corona, wij zijn zeven dagen in de week dag en nacht open. Toegang vrij en reserveren niet nodig.

 

‘The beauty of opposition’ tentoonstelling Hans Innemée

 

19 maart t/m 16 mei 2021 dagelijks, dag en nacht, toegang vrij

 

‘Metropolitan Museum | Tilburg’

Stedekestraat 15, 5041DM Tilburg

telefoon: 013 5358041 / 06 20325030

email: post@metropolitanmuseum.nl

website: www.metropolitanmuseum.nl