Diamant-groep gaat kinderboerderijen beheren

Dit voorjaar neemt de Diamant-groep het beheer van de Tilburgse kinderboerderijen over. De Diamant-groep wordt onder regie van de gemeente verantwoordelijk voor het verzorgen van de dieren en het beheer, samen met vrijwilligers uit de wijk. De gemeente wordt verantwoordelijk voor het gebouwenbeheer en de financiële boekhouding.

 

Met deze samenwerking zetten gemeente en Diamant-groep een belangrijke stap op weg naar rust en stabiliteit op de kinderboerderijen. Wethouder Marcelle Hendrickx: “Ik ben heel blij dat we dit langlopende dossier met succes af kunnen ronden. Kinderboerderijen zijn belangrijk voor de wijken en buurten waar ze staan. Het zijn fijne groene plekken in de wijk waar mensen kunnen ontspannen in de drukke stad en kinderen leren hier over de wereld van natuur en milieu. Dit is een eerste stap, samen met de Diamant-groep gaan we nu werken om de kinderboerderijen inhoudelijk te versterken en kansen te verzilveren.”

 

Met dit besluit voldoet de gemeente aan de aangescherpte wet- en regelgeving rond dierenwelzijn, én aan de ambitie om de kinderboerderijen te professionaliseren. De functie van de kinderboerderijen wordt hiermee versterkt. Waar mogelijk krijgen de kinderboerderijen ook ruimere openingstijden. Bovendien ontstaan door de samenwerking nieuwe banen, zo’n 100 mensen kunnen aan de slag in de vorm van dagbesteding of re-integratie. Eind 2021 wordt de nieuwe werkwijze geëvalueerd. Later dit jaar wordt een beslissing genomen over de situatie voor 2022 en verder.

 

Tilburg heeft vijf openbare kinderboerderijen en twee hertenkampen. In het voorjaar van 2019 stelde de raad een nieuwe visie vast om te kunnen voldoen aan de aangescherpte wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn. In het afgelopen jaar is in samenwerking met de stichtingen die de kinderboerderijen nu beheren gezocht naar een werkbare rolverdeling. In de Diamant-groep ziet de gemeente een goede partner voor het gediplomeerd verzorgen van de dieren.

 

Logisch startmoment

Het beheer van de kinderboerderijen is een nieuwe wettelijke taak voor de gemeente. Het vinden van financiële middelen en het maken van goede afspraken met alle partijen kost uiteraard tijd. Toch is nu al starten met de Diamant-groep logisch.

 

Op dit moment zijn alle kinderboerderijen in verband met de corona maatregelen gesloten, zodra het kan gaan de kinderboerderijen weer open. De Diamant-groep begon in maart al informeel met de nieuwe werkwijze op kinderboerderijen ’t Valleike en Kerkibo en gaat later dit jaar ook aan de slag op het Wandelbos en Maria Goretti (wanneer de nieuwbouw daar wordt opgeleverd). Met kinderboerderij Stokhasselt verkent de gemeente de mogelijkheden voor een samenwerking die past binnen de visie. Met de dierenweide in Biezenmortel (sinds 1 januari 2021 onderdeel van de gemeente Tilburg) bekijkt de gemeente nog de mogelijkheden.