Blauwe Maan, hulp na onvrijwillige seks en misbruik

Blauwe Maan (Wilhelminapark 55) biedt professionele hulp als jij of iemand uit jouw omgeving te maken heeft gehad met onvrijwillige seks, seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag. We staan voor je klaar als je zelf slachtoffer bent maar ook wanneer je als ouder of partner hulp nodig hebt, zijn wij er om vragen te beantwoorden en je te ondersteunen.

Blauwe Maan:

  • geeft gratis hulp
  • is er voor vrouwen en mannen
  • helpt jou ook als je geen doorverwijzing hebt
  • heeft geen wachtlijst
  • heeft heel veel ervaring en deskundigheid in huis
  • biedt persoonlijke hulp die volledig aansluit op jouw vraag
  • heeft een groot netwerk en connecties met andere instanties

Seksueel misbruik(t)? Je staat niet alleen! Contact met ons opnemen kan op verschillende manieren. Ook anoniem. Bel onze hulplijn op 013 5437501, mail naar info@blauwemaan.nl  of maak gebruik de chatfunctie op onze website. Meer weten? Kijk op www.blauwemaan.nl en volg ons op Facebook.

Nu Harvey Weinstein, ongewild aanstichter van de #MeToo beweging, schuldig is bevonden en is veroordeeld, rijst de vraag: is er sprake van een maatschappelijke doorbraak dankzij #MeToo? “Wij zien dagelijks het effect, maar we zijn er nog lang niet”, aldus Ellen Roskes, directeur van Blauwe Maan.

In 2018 klopten 314 slachtoffers van seksueel geweld aan bij Blauwe Maan voor hulp en in 2019 waren dat er 389. Ellen Roskes: “Er zit sinds een paar jaar een stijgende lijn in. Dat betekent dat steeds meer mensen met hun ervaring naar buiten durven te komen. Dat is goed nieuws. In onze chathulpverlening zien we zelfs een toename van 68 procent. Waarschijnlijk, omdat mensen toch liever anoniem willen blijven.”

Keerzijde

Helaas is er ook een keerzijde. Centrum Seksueel Geweld schat dat er in Nederland jaarlijks maar liefst 100.000 slachtoffers van seksueel geweld zijn. 59 procent van die slachtoffers maakt geen melding bij de politie en van de slachtoffers die dat wel doen, doet 50 procent alsnog geen aangifte. Uit gevoelens van schuld en schaamte, omdat de dader een familielid of bekende is van het slachtoffer of omdat er te weinig bewijslast is. Uiteindelijk komt slechts 6,5 procent van de zedenzaken uiteindelijk voor de rechter.

Keiharde feiten

Roskes: “Dat zijn keiharde feiten waar we met z’n allen niet omheen kunnen. Daarom is het van cruciaal belang dat er meer aandacht komt voor het thema en dat er voldoende financiële middelen worden vrijgemaakt om het bespreekbaar te maken en deskundige hulp te kunnen bieden aan slachtoffers.”

Blauwe Maan wordt nu door de (meeste) gemeenten van Hart van Brabant gesubsidieerd. Binnenkort gaan zij regionaal in overleg met elkaar over een mogelijke, eenduidige en efficiënte financieringstrucuur voor Blauwe Maan. Het fonds Slachtofferhulp doneerde dit jaar 40.000 euro zodat Blauwe Maan ook tegemoet kan komen aan hulpvragen van buiten de regio.

#Lockdown: let op elkaar!  

In verband met de corona richtlijnen, is het voorlopig niet mogelijk om een fysieke afspraak te maken bij Blauwe Maan, maar bellen of chatten kan nog steeds. Roskes: “Het team van Blauwe Maan staat hoe dan ook paraat, lockdown of niet. Verder willen wij iedereen op het hart drukken om extra alert te zijn. Kinderen en (vooral) vrouwen die thuis seksueel misbruikt of mishandeld worden, kunnen vaak geen kant op, nu veel mensen thuis moeten werken en scholen, sportclubs, buurthuizen et cetera hun deuren hebben gesloten. Laten we dat vooral niet vergeten. Let dus een beetje op elkaar. En stay safe.”

Meer weten? www.blauwemaan.nl